BY Recordings

Kunstnere gir nytt liv til noe ødelagt – natur og mennesket i samarbeid

Fisken på Toftestallen (crop)

Bølgekraftverket på Toftestallen på Sotra, noen mil utenfor Bergen er et perfekt eksempel på fascinerende, forførende og kort sagt, stygg-pene ruiner. Når æ og min tjommi og kamera-mann først entret stedet og tok et kjapt overblikk, begynte det å klø i foto-finger’n. Et eldorado for oss kunstnere.

Som bakteppe til video-formatet

Portrett med Roy Arild NilsenNår æ ser på det som står igjen av bølgekraftverket i dag slår det mæ som en gigantisk kunst-installasjon. Natur, konstruksjonsarbeider, stor-industri og artist/artist i et indirekte samarbeid. Det va derfor bare naturlig at æ og kamera-mann og filmskaper for Vardetangen Film, Roy Arild Nilsen valgte den hær spesielle lokasjonen som bakteppe te Pønka prosas første musikk-videoFlom – en tittel som passa jækla fint med tanke på at det var akkurat en flom av vann i heftige mengder som ødela hele bølgekraftverket på 80-tallet.

Fra en ting til noe helt annet

Fisken på Toftestallen (full)Noe av det første som slo meg var hvordan lokasjonen har blitt til en lekeplass for turgåere, fotografer og graffiti-kunstnere.
For eksempel, murveggene og alle overflatene har blitt til kanvas framfor noe som skal lede vannet og bølgene. De enorme kreftene som en gang skylte inn over kraftverket.
Det var én ting (et bølgekraftverk) men har nå blitt omgjort til noe helt annet.
Et enormt stein-lerret og lekestue for sånne som oss.
Stedet har fått et nytt liv.

Likheter med komposisjonen av musikk

Her e det lett å dra en parallel til hvordan æ ser på min egen prosessen når æ lager musikk, der æ både bevisst og underbevisst tar biter av inspirasjon fra andre band og artister. En brei palett av sjangere og inspirasjonskilder finnes allerede, med hver sine underfundige styrker som bare venter på å bli brukt i egen musikk.
Og det trenger heller ikke vær musikk – hva som helst som har lagt igjen mentale spor.

Ta turen!

Nå skal det sies at det var ikke bare vi to som falt for denne plassen. Det eksisterer masser av fotos, videoer og blog-skriverier om plassen på internet av andre folk, kunstnere og turister. Spesielt de av oss som liker turer ut i naturen.
Graffiti-kunstnere har helt klart tatt seg god tid med å dekorere veggene, noe som gjorde vår jobb med å finne flotte video-settinger mye enklere. Alt handler om samarbeid. Samme om det blir gjort indirekte eller over et lengre tidsperspektiv.
Får du en gang muligheten så ta turen ut hit!

Relaterte lenker

“Bølgekraftverket på Toftestallen, Sotra” (En helt grei blog)

Vardetangen Film