Tidligere, når æ satte i gang et musikalsk prosjekt gikk det ofte fort, rotete og uorganisert for seg.
Æ har ofte kun vage planer om hvordan ting skal settes opp, plasseres og hvordan æ vil konkretisere og realisere det æ høre for mæ i hodet. Derfor møtte æ ofte rotet i døra når alt skulle oppsummeres og æ skulle prøve å dra lærdom fra det æ hadde gjort. Derfor falt valget om å dokumentere alt fra bunnen av helt naturlig da æ startet innspillingen av Pønka prosas debut-plate.

Mulighet for gjenskapelse

Når en idé popper opp i hodet starter æ intuitivt opp datamaskina, drar fram min favoritt-mikrofon og spiller inn. Siden min musikk er rik på lag, og samme instrument ofte blir tatt opp flere ganger, kommer æ ofte fram til resultat det er et hælvete å gjenskape.
Dermed blir æ nødt til å prøve mæ fram gang etter gang. Og sjansene for at ett forsøk ender i feil er da rimelig store.
I slike situasjoner hadde det vært kjekt om alt fra plassering av mikrofon og innstillingene av elektronikken hadde vært målt. Om æ har noen som helst mål om å bli mer effektiv og klokere, må det fundamentale være på plass. Æ må lære mæ å dokumentere, og det er no enklere og mer uanstrengt enn noen gang tidligere.

Enter Snapchat og Instagram

Å dokumentere med Snapchat var og er en fryd. Så vidt æ veit var denne appen en av de første du kunne tegne på mobil-bildene med. Dermed er det bare å legge inn en målenhet (som en fot, for eksempel) og “snappe” et bilde. Æ spilte inn plata mi før Instagram stjal tegne-funksjonen fra Snap så Insta fungerte først og fremst som et estetisk verktøy. Det er godt å sminke litt på tilværelsen.

Spor-sinn og glade uhell

Av erfaring er det ofte vanskelig å huske dette når æ befinner mæ i flyten og spor-sinnet går amok. Før æ veit ordet av det, har æ bevegd mæ inn i et mystisk og kreativt lykke-land. Det mentale stedet der alt tidsperspektiv forsvinner. I slike situasjoner kunne det vært kjekt med studio-medarbeidere – en vurdering og trade-off man må vurdere med tanke på økonomien. Kombinasjonen musikant og lyd-tekniker er en vanskelig balansegang, men strengt talt nødvendig å mestre viss æ har ambisjoner om å bli bedre.

Så hva var de 4 gode grunnene no igjen?

Æ er et spor-sinnet surrehue
Muligheter for gjenskapelse
Handy verktøy som Instagram
og Snapchat

Dokumentasjons-assistent neste!

Les også

“Lydtekniske ting bare musikere og musikk-produsenter bryr seg om”